top of page

Video och SEO

Video spelar en allt större roll för sökalgoritmernas prioriteringsordning och framöver kommer det att bli ett viktigt verktyg för företag som vill nå resultat med SEO. I detta inlägg bryter vi ner vad du behöver tänka på när du ska börja använda video för att boosta din SEO.Innan vi bryter ner hur video kan förbättra din organiska sidrankning ger vi en kort överblick av vas SEO faktiskt är.


SEO (sökmotoroptimering) är vad du gör för att öka din synlighet på sökmotorers resultatsidor. Ju högre din webbplats rankas, desto bättre. Det innebär att fler människor kommer att se din sida när de söker efter en viss fråga eller annan sökfras. I förlängningen kommer optimeringsarbetet leda till att fler personer kommer till din webbplats och kan lära känna ditt varumärke och dina produkter eller tjänster.


För många företag är det den enskilt viktigaste insatsen för att kontinuerligt generera fler kunder. Till skillnad från betald marknadsföring, där den potentiella kunden ”jagas”, är SEO ett verktyg som underlättar för de som faktiskt letar efter en specifik produkt eller tjänst.


SEO har vid det här laget blivit en hel vetenskap men spelreglerna förändras hela tiden då Google skruvar på algoritmens prioriteringar. Google är inte heller särskilt transparenta och därmed är det inte alltid lätt att veta vad som ger bäst resultat.


Video har länge setts som mindre relevant i SEO-sammanhang men det har förändrats radikalt de senaste åren och kommer bli allt viktigare för SEO-arbetet framöver. Nedan går vi igenom vad du bör känna till om video och SEO och vad du kan göra för att boosta din ranking med hjälp av video.


Det enklare

Var noga med att videons titel stämmer överens med din övriga kommunikation på hemsidan. Det underlättar för Google att förstå vad videon handlar om samtidigt som du boostar din övriga SEO. Använd även taggar och keywords för att ytterligare förstärka kopplingen mellan ditt innehåll och potentiella sökningar. Det kan även vara aktuellt att göra videon delbar för sociala medier, vi tenderar att dela video i större utsträckning än något annat och desto fler som delar ditt innehåll desto fler potentiella nya sidbesökare får du.


Det svårare

En av de mest avgörande faktorerna för Googles ranking är hur lång tid någon spenderar på din sida då det är en avgörande indikation på hur relevant din sidas innehåll är. Det är inom detta område som video just nu har störst potential i relation till SEO. Personer stannar i genomsnitt cirka dubbelt så lång tid på en sida som har video jämfört med en sida som inte har det.


Det ger i sin tur en positiv spiral, besökaren stannar längre – vilket ger högre ranking och fler hittar till sidan – som i sin tur stannar längre – ökar rankingen ytterligare – ännu fler hittar sidan – ringarna på vattnet växer.


Det är dock inte så enkelt som att bara publicera en video på hemsidan och räkna med att klättra på rankingen. Om videon är av låg kvalitet eller inte är relevant i förhållande till hemsidan i övrigt kommer det sluta med att besökaren faktiskt lämnar sidan fortare än vad den hade gjort annars. Se till att:

  • Placera videon på rätt ställe och i rätt kontext

  • Videons budskap matchar ert varumärke och övriga kommunikation

  • Att den faktiskt skapar värde för mottagaren så de ser klart videon och därefter vill navigera vidare på er sida


Framtidsspaning

Vi vet att många stora techbolag håller på att utveckla AI som kan känna igen och kategorisera innehållet i en video och Google är troligen inget undantag. Vad detta kommer innebära längre fram går bara att spekulera i men det är ingen allt för vild gissning att videoinnehåll kommer kunna indexeras på samma sätt som ett blogginlägg eller annan hemsidetext gör idag.


Det skulle innebära att video både är den indikatorn som säger ät Google att besökarna stannar längre på sidan samtidigt som Google själva kan validera relevansen av videons innehåll. Tillsammans skulle dessa faktorer kunna göra video till den mest avgörande pusselbiten i SEO-arbetet i framtiden.


bottom of page