top of page

Siffrorna ljuger inte – video regerar

De senaste åren har rörlig bild blivit det vi konsumerar allra mest online. De sociala medieplattformarna premierar rörlig bild över allt annat då det får oss att stanna kvar längre i apparna vilket innebär att de i sin tur kan sälja fler annonsplatser och generera mer användardata. Experter inom marknadsföring mässar om vikten av att producera mer innehåll i videoformat, Google premierar nu hemsidor med videos och allt pekar på att rörlig bild kommer att fortsätta dominera vår onlinekonsumption.


Men fungerar det verkligen så enkelt i praktiken, bör alla företag satsa på att göra mer video? Om vi bara tittar på siffrorna är svaret enkelt.Den genomsnittlige hemsidebesökaren spenderar 88% mer tid på en hemsida där det finns video (Forbes). Detta innebär flera saker i praktiken. För det första sker en mer omfattande interaktion med ditt varumärke och dina produkter/tjänster vilket ökar sannolikheten för köp. För det andra kommer Googles algoritm premiera din sida i sökmotorn (sidor där besökare stannar längre anses vara relevantare och premieras) vilket gör att fler personer hittar dig via organiskt sök.


När det kommer till hur ditt budskap mottags har video överhanden även här. Mottagaren tar till sig 95% av budskapet från en video jämfört med 10% när det läses i text (Insivia). Att läsa en text, eller för den delen titta på en bild, gör vi utan ansträngning. Vi behöver inte koncentrera oss för att ta in informationen vilket också gör att vi enklare zoomar ut från själva innehållet. Rörlig bild däremot, bygger på att innehållet hela tiden förändras och vi tittar mer aktivt för att inte gå miste om något vilket i sin tur leder till att vi tar till oss innehållet på ett aktivare sätt.


Tittar vi på själva köpbeteendet hittar vi intressanta siffror från en studie av Eyeview Digital. 90% av potentiella kunder menar på att video hjälper dem i köpbeslutet och 64% menar på att de med större sannolikhet genomför ett köp om de sett en video. Det är inte förvånande siffror, en video kan visa upp en tjänst eller produkt på ett tydligt och tilltalade vis och därmed förenkla den potentiella kundens beslut avsevärt.

 

Listan kan göras lång och svaret på frågan blir följaktligen ett ja, satsa på video!

 

Vi vill dock nyansera diskussionen en aning, video är inte ett självändamål som alltid ger resultat. Är budskapet otydligt och riktat mot fel målgrupp spelar det ingen roll om det paketeras i video eller i något annat format, det kommer inte att ge önskad effekt.


För att lyckas med video krävs analys och strategi, det är när en video produceras med ett tydligt syfte och distribueras i rätt kanal mot en relevant målgrupp vi når nya höjder med video.

bottom of page